En håndbrodert due fra Madagaskar


Mange dåpsbarn i Norge blir tørket med en hvit serviett, påsydd en due.
Den er håndbrodert i bedriften Fanja Broderier i Antsirabe på Madagaskar.
Nærmere 30 000 dåpsservietter er til nå sendt til menigheter i Norge gjennom Det Norske Misjonsselskap (NMS).

– Jeg takker Gud for alt han har ført meg gjennom. Det var en forberedelse til å ta meg av andre kvinner fra like trange kår som meg, sier Fanja, Rambolamanana Mamitiana Fanjanirina Victorienne, 40-åringen som driver bedriften ”Fanja Broderier” i Antsirabe.

Trange oppvekstvilkår
For drøyt 20 år siden forsørget hun sammen med moren seks yngre søsken med ca. 30 kroner i måneden. Moren var blitt enke. Ved siden av fortsatt skolegang overtok Fanja farens lærerjobb med en månedslønn på 22 kroner. Dårlig økonomi gjorde at hun måtte gi slipp på drømmen om å bli lege.

30 ansatte i bedriften
I dag driver Fanja en broderibedrift med 30 ansatte. De fleste er talentfulle damer som sluttet tidlig på skolen på grunn av trang økonomi. Før de begynte å jobbe hos Fanja spiste mange av dem ett måltid om dagen.

Kundekrets fra inn- og utland
Fanjas kundekrets kommer fra både inn- og utland. I Norge er hun mest kjent for de håndbroderte dåpsserviettene som mange menigheter kjøper gjennom NMS. Mange av hennes duker og gardiner har også funnet veien til norske hjem.

Medlem i Fair Traid
– Bedriften er blitt tatt opp som medlem i Fair Trade, forteller Fanja gledesstrålende. Og hun har grunn til å være stolt. Kriteriene for opptak er tøffe. Alt fra produktkvalitet til arbeidsmiljø og personalledelse vurderes nøye over tid. Fra 14. april ble alle varene merket med Fair Trade-logoen. I vareutvalget er håndbroderte duker, putevar, klær, vesker, gardiner, sengetøy, gryte-kluter og smykker i både tradisjonell og i stilren, moderne design.

Jeg likte ikke å sy
– Jeg likte egentlig ikke å sy, ler Fanja. Men da jeg som prestekone kom til Antsirabe i 1993, fant jeg ut at jeg måtte finne på noe for å få endene til å møtes. – Aldri i livet om jeg skal slite meg ut på dette! tenkte jeg etter det første syoppdraget. Jeg fikk 1 400 Ariary for en måneds arbeid! Mange positive tilbakemeldinger fikk meg likevel til å ta flere oppdrag.

– Arbeidet har gitt meg mye glede, sier Fanja. – Selv om oppveksten var tøff, takker jeg Gud for alt han har ført meg gjennom. Det var en forberedelse til å ta meg av kvinner fra like trange kår som meg.

Tilbake