Preken Bryn Kirke Langfredag 2016

24.03.2016

Beksvart sorg. Utrolig mange mennesker opplever i løpet av livet beksvart sorg. Derfor har vi denne dagen. Gud er i døden, han er i sorgen. Ikke som en som gjør det svartere, men som en som sender strimer av uovervinnelig lys inn i mørket. Det vi har hørt i dag er en fortelling om hvordan alt gikk motsatt av det man tenkte. Det som hadde vært en så vakker fortelling om en mann som bare gjorde godt, en mann som bare gjorde rett, en mann som viste verden hva sann omsorg og hva sann kjærlighet er. Hvorfor skulle det ikke gå godt. Hvorfor skulle ikke en slik historie kunne ende like vakkert som den startet, en julenatt med stjerner og engler over betlehemsmarkene. Hvorfor skulle noen ønske for alvor å ta livet av ham. Det vi har hørt i dag er fortellingen om det utilsiktede svik, mennesker som forrådte ham i søvne. Soldater som under kommando måtte lyde ordre fra noen som stod høyrer på strå og ikke skjønte hva de gjorde, det trodde de forsvarte landet, makten, Gud og Romerriket. De visste ikke at de drepte Gud. Kanskje de til om med ropte at Gud er størst. Den småsnuskete Judas som egentlig bare nasket litt fra kassen. Hvem har ikke tatt med seg litt limbånd, noen tegnestifter, noen materialer hjem fra jobben i ny og ne. Hvor mange før ham og etter ham har ikke glemt å skille mellom egen økonomi og det som hører andre til og fellesskapet til. Kanskje en vanskelig situasjon på privaten som måtte løses, så hadde man muligheten til låne litt fra noen kontoer man hadde tilgang til. For Judas førte det til at han havnet fullstendig på feil side…….. Vi går rundt med forsvarsverk mot døden. Vi har en slags innebygget stemme som sier, nei, døden, ulykken, den dødelige sykdommen rammer ikke meg. Det vi er vitne til i dag er at over noen timer så brytes alle disse forsvarsverkene ned. Det utenkelige skjedde. Et justismord kan du kanskje si. Men han gikk inn i det med åpne øyne. Han visste at det ville komme, måtte komme. Gjennom det som skjedde langfredag viste Gud oss at ondskapen fører til døden, det gode kveles der makta og grådigheten rår. Det vi er vitne til i dag er at den ene tryggheten etter den andre brytes ned, ryker. Alt de trodde ikke kunne skje skjedde. Det henger et krusifiks over alteret vårt her i Bryn kirke. Et krusifiks laget med masse bladgull. Det forteller oss at Kristi lidelse er dyrekjøpt, den er det viktigste og mest verdifulle som kunne hende. Ikke fordi handlingene som førte til hans død betydde noen som helst bra, de var tvert om nedrige og forferdelige uttrykk for menneskehetens og overmaktens ….. maktesløshet og elendighet. Men det er fordi han , den gudommelige Kristus gjorde det…., gikk inn i det … ja, på grunn av det er det som skjedde langfredag av umistelig verdi. Husk det hver gang du ser krusifikset i Gull som henger over alteret her i kiken din. Han gjorde det for vår skyld, for at håpløsheten skulle fylles med strimer av håp som vokser og gjør alt nytt!